Resa & boende

Det finns många sätt att ta sig till Vaxholm, och vilket man tar beror närmast på var man reser ifrån. Det går bra att ta sig till Vaxholm med bil, båt såväl som buss. Båtarna går regelbundet och tillhör linjerna som kallas för Skärgårdsbåtar. Båtresan beskrivs ofta som en avslappnande och trevlig upplevelse som tar mellan en halv och en och en halv timme. Föredrar man buss kan man ta sig från den östra stationen i Stockholm, vilket tar drygt 45 minuter. Bilar kör mer eller mindre samma väg som bussarna och restiden är ungefär densamma om man utgår ifrån Stockholm. Det finns dessutom gästhamn och den som vill och har egen båt kan utan problem ta sig till Vaxholm med sin båt och lägga till några dygn.

 

Utbudet av boende i Vaxholm är förståeligt nog inte lika stort som i större städer, men trots det finns det mycket att välja mellan. Dessutom håller boendet i Vaxholm en mycket god standard även i de lägre prisklasserna, och ett billigt boende har ofta lika fin utsikt och miljö som ett dyrare.

 

Under högsäsong är bed-and-breakfast, ett slags vandrarhem där frukost ingår i priset, det vanligaste alternativet och det finns då ett tiotal ställen att välja mellan. Det mest populära är förmodligen BnB på Kastellet, men det finns också ett flertal i centrala Vaxholm. Renodlade vandrarhem finns också, även där med fantastisk utsikt. Vandrarhemmet i Bogesund ligger nära naturen, men också väldigt nära slottet i Bogesund. Här kan man sova skönt och har relativt nära till allt, med ungefär tio minuters bilresa till centrala Vaxholm.

 

Finfin utsikt och trevliga rum hittar man också på Waxholms Hotell, som ligger ett stenkast från strandkanten. Hotellet byggdes under tidigt 1900-tal, så här kan man bo anrikt men samtidigt modernt och lagom lyxigt. Många som bott på hotellet brukar nämna den goda maten och den vackra utsikten, särskilt solnedgången, som stora fördelar.

 

Ett flertal campingplatser finns också i utkanterna av Vaxholm, såsom Waxholm Strand. Passar utmärkt för den som vill komma extra nära naturen och kanske föredrar att tälta, men vill ha nära till badvattnet och diverse aktiviteter. Har man inte tält eller husvagn finns det stugor att hyra.