Nöje & aktiviteter

De flesta som besöker Vaxholm gör det för att äta och dricka gott i en härlig, omväxlande miljö. Många passar också på att fynda lokalt producerade produkter i någon av de många butikerna medan andra föredrar något mer aktivt. Närheten till naturen gör att det finns något av det mesta och det finns ingen brist på saker att göra. Sol och bad hör till självklarheterna när vädret är på sin bästa sida och det finns ett halvdussin större badstränder i Vaxholm. Johannesbergsparken är lite mer avskiljt och traditionellt medan Norrhamnsbadet brukar vara mer välbesökt, men det är sällan svårt att hitta en ledig plats med bra läge.

 

Den som vill ta en båttur, kanske en liten picknick till sjöss, kan göra det också med utgångspunkt från hamnen. Alternativen är många, men något som är extra populärt är ångbåtarna. En tur med ångbåt är tyst och rofull, och tar ofta lite längre tid än en modernare båt, vilket kan vara skönt och avstressande på semestern. Att ta en båttur är trevligt i de flesta väder men allra bäst är det en solig sommardag med lite svalkande bris.

 

Vill man ha lite mer fart och fläkt man ta en fisketur i skärgården på någon mer modern båt, antingen tillsammans med familj eller vänner, eller med några andra besökare med samma intresse. Fisketurerna är öppna för alla, oavsett tidigare erfarenhet och kunskap, och kan rentav vara ett perfekt tillfälle att prova för den som inte haft möjlighet tidigare. De duktiga guiderna känner till vattnen väl så chansen att få napp är förstås betydligt högre än annars, men det förtar aldrig den härliga spänningen.

 

Golfare kan med fördel besöka Waxholms Golfklubb vid Bogesundlsandet, som erbjuder flera olika banor och driving ranch, och passar alla intresserade. Golfbanan ligger drygt en mil från centrala Vaxholm och man tar sig enkelt och bekvämt dit med bil. Därifrån är det inte heller särskilt lång till Bogesunds Gård, där man kan prova på hästridning och insupa det fina landskapet på hästryggen.

 

Kulturintresserade besökare har också en hel del att se fram emot. Det finns ett flertal gallerior och museer i Vaxholm med fascinerande utställningar året runt. Det mest populära museet hittar man vid Kastellet, Fästningsmuseet, som ger besökare en inblick i Kastellets flera hundra år långa och spännande historia. Ett lite annorlunda museum är Bogesunds Slott, som ligger en bit utanför tätorten. Slottet uppfördes under sena medeltiden och har sedan varit i bruk fram till mitten av 1900-talet, då det öppnade som museum. Ett besök på Bogesunds Slott ger en unik tillbakablick i historien, och många besökare spenderar timmar med att beundra såväl insida som utsida.

 

Bland de mest framträdande gallerior kan nämnas EA Gallery och galleria Bland kobbar och skär. EA Gallery lockar med en permanent utställning av vackra konstverk, medan Bland kobbar och skär går i marint tema och fokuserar på hantverk och inredning.